dilluns, 20 de maig de 2019

Silvretta: una altra perla alpina (V)

Piz Buin, entre núvols (foto: Pep Montes)
Passada la preocupació i la incertesa a causa de la fixació trencada, amb un nou equip d'esquí llogat i la possibilitat d'haver pogut tornar a passar la nit al WiesbadenerHutte, encarem amb optimisme i energia renovada la recuperació del nostre recorregut. Sortim del refugi i realitzem una curta baixada per situar-nos sota un esperó que flanquejarem en lleugera pujada. Davant nostre se'ns obre la base de l'Ochsentaler Gletcher, un mar de seracs que haurem d'evitar per la seva dreta, per on podrem traçar llargues diagonals i situar-nos sobre el plató de l'enorme circ glacial. 


accedint a l'Ochsentaler Gletcher (foto: Pep Montes)
Dirigim la nostra mirada cap a les verticals parets del Piz Buin, el cim més elevat de la nostra travessa i l'objectiu de la jornada. Creuem la glacera en direcció al Buinlucke, el coll situat entre el Piz Buin i el Klein Piz Buin. 


creuem l'Ochsentaler Gletcher. 
Superem el coll i realitzem un parell de voltes maria sobre la rampa d'accés al cim, on deixem els esquís i calcem els grampons. Ens dirigim a l'aresta de la vessant W i la resseguim fins a trobar-nos un diedre vertical, que superem amb prudència. 


remuntant el diedre
L'estat de la neu és excel·lent i només cal anar amb compte de trobar bona presa de ma per superar els passos més exposats (hi ha la possibilitat d'assegurar-los, però nosaltres no vàrem utilitzar la corda). Superat el diedre, caldrà remuntar la piràmide que facilita l'accés al cim, sense gaires dificultats. 

Piz Buin, entre un mar de núvols.
Fem el descens per la mateixa via, però no desgrimpem per la canal, sinó que instal·lem un 'rapel' d'uns 10m per a evitar creuar-nos amb altres grups que venen de pujada.


descens del Piz Buin
Recuperem els esquís i, després de fer el 'pipí' de rigor, iniciem el curt descens per creuar l'Ochsentaler Gletcher per la seva part superior i tornar a posar pells per pujar el coll de la Fuorcla del Cunfin, que ens obrirà l'accés a l'espectacular Silvretta Pass, ja en territori suís. 

creuant l'Ochsentaler Gletcher. Al fons, el Piz Buin (foto: P. Montes)
L'escenari és sublim, i he de reconèixer l'encert del company Manel Orbay quan descriu l'escenari: de 'Cinemascope'. 

SilvrettaPass, el Cinemascope de l'esquí de muntanya.
Només restarà fer el descens de la Silvrettagletscher fins el refugi Silvrettahütte. Lamentablement, trobem una neu molt pesada, que només ens permetrà gaudir de la baixada a cotes inferiors, gairebé just abans d'arribar al refugi: tant comfortable com "suís" (2€, 45 segons de dutxa; estrictes ordres d'obligat compliment; i un esmorzar terriblement pobre, amb el bon formatge que tenen per aquestes contrades...).
Una hora més tard d'arribar-hi ens retrobem amb els companys, que ens comenten la seva exitosa sortida al SilvrettaHorn i al Silvretta Egghorn.
Permeteu-me un possible recorregut alternatiu: després de baixar el Piz Buin, crec que pot resultar interessant realitzar la travessa de l'Ochsentaler Gletcher en direcció a l'Egghornlucke, des d'on es pot plantejar l'ascensió al Silvretta Egghorn o al Signalhorn. El descens es pot realitzar igualment per la Silvrettagletscher.  

Cap comentari:

Publica un comentari

podeu escriure aquí els vostres comentaris.