dimecres, 11 de maig del 2016

Remuñe-Lliterola: la gran "pringada".

Gran Quayrat
Reprenem una de les propostes del CEB que varem haver de suspendre per mal temps fa 2 caps de setmana: la circular Remuñe-Coll Lliterola-Refugi Portillon-Coll Lliterola-Vall de Lliterola. La previsió de meteo per aquests 2 dies és per a tirar coets, però decidim arriscar-nos. I llepem....
Dissabte remuntem la Vall de Remuñe. Trobem neu contínua més o menys sobre els 2100m (30' esquís a l'esquena). 

Remuntant la Vall de Remuñe
A mesura que ens endinsem a la vall el temps es va tancant i esdevé més dificultosa l'orientació. Sobre els 2350m virem en direcció O / NO per anar a buscar el Portal de Remuñe. Hi passem sense adornar-nos-en, car la visibilitat és nul·la i no hi veiem més enllà d'uns 5m. Intuïtivament flanquejem sobre l'Ibon Blanco de Lliterola i mitjançant GPS naveguem fins a trobar (mai més ben dit) el Collado Inferior de Lliterola (2983m). A la vesant N el temps no millora gaire i sense poder gaudir de l'espectacular paisatge de la zona, iniciem el descens cap al Lac de Portillon d'Oo. Trobem una neu de força qualitat, incloent la pendent canal que davalla fins l'entrada del llac. El creuem per anar a buscar una escletxa i proveïr-nos d'aigua i remuntem els sèracs que defineixen els límits de l'embassament per assolir el refugi del Portillon d'Oo.

Entrem a Lac de Portillon d'Oo

Transport de l'aigua cap el refugi
Accedim al refugi on hi passem una freda, però comfortable nit.

Entrada d'hivern al refugi

Carda fred, però la companyia dona escalfor.
A primera hora de matí de diumenge ja intuïm que el vent serà un problema, però caram !! no ens esperem que pugui arribar a "arrancar-nos" de les parets que donen accés al coll de retorn. Alguns, fins i tot, deixem caure la possibilitat de baixar per la vessant francesa i oblidar-nos del pla original.

Vent i boira !! condicions pèssimes (Foto: M. Orbay)
Finalment, però, assumint el risc de l'efecte vela amb els esquís a l'esquena, calcem grampons i piolet i tirem cap amunt.

Perduts entre la boira (Foto: M. Orbay)
El GPS torna a esdevenir el nostre millor amic i entre l'espesa boira podem localitzar el Collado Inferior de Lliterola. Sense poder esquiar anem davallant la vall fins a l'alçada de 2600m on, ara sí, amb boira menys espesa, podem gaudir de la neu. A mesura que perdem alçada, però, la neu esdevé molt humida i pesada. A partir de 2200m, esquís a l'esquena fins al cotxe.
Perdoneu la qualitat de les fotografies, però les condicions eren realment penoses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

podeu escriure aquí els vostres comentaris.