dilluns, 30 de maig del 2016

Per les valls de contrabandistes: ruta en btt.

Superant colls de la Pallaresa Nord (Foto: M. Garcia)

De feia setmanes, aquesta la tenia anotada a l'agenda. El "crack" Manel Garcia, en la seva linia habitual, ens proposa un gran cap de setmana de btt amb punt d'inici i final a Andorra, però ciclant, majoritàriament, per la zona nord del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell.
Dissabte iniciem el recorregut al Coll de la Botella, a la part superior de la pista d'esquí alpí de Pal. Els primers kilòmetres els realitzem per carretera asfaltada fins assolir el Coll de Cabús, punt fronterer entre els principats.

Pujada al Port de Cabús. Al fons, Pic de la Basseta
Llarg i bonic descens fins el llogarret de Tor, escenari de crims encara no resolts, però de gran bellesa paisatgística.

Descens per pista cap a Tor
Fora pista !!

Tor
Continuem descens, ara per pista asfaltada, cap a Alins. Primera punxada. Abans d'arribar al poble prenem una pista que ens evitarà haver de perdre més desnivell i ens conduïrà, superant algun tram "jabalí", fins les Bordes de Virós, on farem un petit descans i reposarem forces.

Martí, gaudint d'un descens 
Forta pujada fins a trobar-nos al final de la pista forestal, on haurem de navegar en un espès i incòmode bosc amb les bicicletes a l'espatlla, fins a trobar un corriol sobre Burg.

corriol embardissat (Foto: M. Femenia)
A voltes ciclable, el corriol ens condueix a unes bordes i, posteriorment, sobre una ampla pista que seguirem, altra vegada, en pujada, fins el Coll de So. Aquí haurem d'esperar una bona estona, conseqüència de la "pàjara" del company Paco que, afortunadament, es recupera a base de gels i, especialment, de la baixada de temperatura.
Coll de So
Sense més incidents arribem a l'Ermita de Santa Magdalena i prenem la pista que ressegueix el riu, fins el punt on s'ha de creuar fent equilibris amb la bicicleta.

Ermita de Santa Magdalena
Equilibris per no acabar en remull
Només resten 7km de lleugera pujada que ens faciliten l'accés a Sant Joan de l'Erm, on gaudirem de la tranquilitat que es respira en aquest bucòlic indret i on passarem la nit (64km i 1700m de desnivell). Segons punxada.
L'etapa de diumenge es presenta amb un parell d'incògnites importants: primera, les condicions meteorològiques, car amenaça pluja; segona, els trams de nul·la ciclabilitat que ens faran patir d'allò més. Amb temps ennuvolat, encarem les primeres rampes de la jornada i molt aviat ja estem arrossegant les montures. L'escenari, però, s'ho val: eslèndids prats i excel·lents vistes sobres les valls de l'Alt Urgell.

Carenant


Anem superant diferents trams, a voltes arrossegant les bicicletes per terreny força incòmode fins a la Creu del Ras de Conques. A partir d'aquest punt recuperem les pistes ciclables i fem camí cap el Coll d'Ares, sobre el poble de Civís. Abans d'arribar-hi ens veiem obligats a fer entrar a "boxes" la bicicleta d'en Martí que trenca el canvi de pinyons.

problemes mecànics. Típic: un treballa i 5 s'ho miren....
Amb enginy, força i les eines necessàries podem superar el problema mecànic i encarem forta pujada fins el Coll de Laquell, on patim fortes ventades que obliguen a protegir-nos per afrontar el descens fins a Ós de Civís.

Ós de Civís
Recuperem forces en un restaurant de luxe que ens preparen uns excel·lents entrepans. Amb les energies renovades encarem la darrera pista de pujada a les Bordes de Setúria.

Pista sobre el Riu Setúria
La pista és molt bona per a ciclar, però arriba un punt, just a la frontera entre Catalunya i Andorra, on desapareix i s'ha d'encarar un sender molt i molt incòmode. Amb la bicicleta a les espatlles i anant en compte no relliscar i caure dins la llera del riu, superem aquests 500m i assolim les Bordes de Setúria, on creuem la torrentera per a remuntar el darrer tram per les pistes d'esquí de Pal i arribar al punt d'origen del dia anterior.

Bordes de Setúria
Superant llengua de neu a les pistes d'esquí de Pal (Foto: M. Garcia)
Recorregut de 38km i 1700m de desnivell.
Circular de 4 estrelles que ens ha permès recòrrer diferents valls amagades entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. La cinquena estrella li assignaria si haguéssim pogut estalviar-nos alguns dels incòmodes segments no ciclables. Gran bellesa paissatgística i una meteorologia que ens ha respectat en els trams més compromesos.



1 comentari:

  1. Una bona pessigada a uns dels racons més bonics del Sobirà i l'Alt Urgell! Volta preciosa!
    Salut i muntanya!!*!!

    ResponElimina

podeu escriure aquí els vostres comentaris.