dilluns, 21 d’abril del 2014

Alta Ruta 1: Argentière - Cabane du Trient.

Descens a la glacera d'Argentiêre
Esmorzem a l'alberg d'Argentière (Le Moulin) i preparem tot el material per a dirigir-nos al telecabina que ens ha de remuntar fins al punt d'inici de la travessa, l'Aiguille des Grands Montets (3295m).
domini esquiable de Grands Montets
Som un grup força nombrós i cometem l'error de no ésser prou àgils a l'hora de comprar els bitllets. Perdem aproximadament 30' i arribem a quarts de 10 a l'estació superior, des d'on podem gaudir de les magnífiques vistes sobre la vall de Chamonix.
la Vall de Chamonix, desde l'Aiguille de Grands Montets
El cel, que a primera hora del matí no oferia gaire bones sensacions, s'ha anat obrint i ens permet observar el primer objectiu de la jornada, el Coll du Chardonnet. Abans de començar a remontar-lo, però, caldrà realitzar un impressionant descens fins a la glacera d'Argentière. La qualitat de la neu no és gens bona i hem de baixar amb compte, ja que la pendent és important i qualsevol caiguda pot resultar perillosa. Després de perdre uns 600m de desnivell, creuem la glacera i ens situem sobre a la base del mur d'entrada que permet l'accés a la glacera secundària de Chardonnet (2560m).

base de la glacera de Chardonnet
Els primers metres són força drets i la neu està molt endurida. Després de les primeres voltes maria, alguns de nosaltres decidim calçar grampons fins arribar a un petit plató, on tornem a recuperar els esquís per a superar la resta de desnivell fins el mateix coll. La pujada és llarga i la calor la fa encara més feixuga.

descens a la Glacera d'Argentière i pujada al Coll de Chardonnet
Accedim al Coll du Chardonnet (3321m), on hem de demanar el torn per a poder montar el nostre rappel i realitzar el descens fins la part més alta de la glacera de Saleina.
 
Els "cracks" preparant el nostre rappel

 
Rappel del coll de Chardonnet
Un per un realitzem un primer rappel de 30m que no és suficient per a superar la canal. Ben ancorats amb el piolet, en terreny encara molt vertical, s'han de perdre uns metres i desplaçar-nos a la nostra dreta, fins a una segona instal·lació on hi emplacem un tercer cordino per a seguir perdent alçada d'una manera segura. Al final d'aquest cordino encara haurem de seguir perdent alçada amb molt de compte, lliures d'assegurança i clavant amb força grampons i piolet. Fan fredor els impactes dels fragments de glaç que espateguen sobre els nostres cascs provinents de les gramponades dels companys que encara tenim per sobre nostre.

sortida de la canal del coll de Chardonnet
Ens reagrupem sobre una petita rimaia, al peu de la canal que acabem de baixar. Calcem altra vegada esquís i flanquejem la glacera de Saleina per la seva vessant esquerra i en descens, fins a trobar a la nostra esquerra la Fenêtre de Saleina (3261m). Compte no encarar la Fenêtre du Tour, que és anterior a la de Saleina i que ens situaría, incorrectament, sobre la glacera du Tour. No anem massa bé de temps i, breument, reposem forces abans de superar el darrer coll de la jornada.

remuntant cap a la Fenêtre du Saleina
 
Fenêtre du Saleina
La neu es troba força endurida i, malgrat intentar-ho, l'ensopegada d'una de les companyes, ens obliga a la majoria a calçar grampons per a superar la Fenêtre de Saleina.

remuntant la Fenêtre du Saleina
L'espectacle que se'ns obre davant nostre és excepcional: tot el Plateau du Trient, flanquejat per les Aiguilles Dorées, a la nostra dreta i l'Aiguille du Tour a l'esquerra.
 
envolcallats per la bellesa del Plateau du Trient 

Aiguilles Dorées i Aiguille du Tour
Desplaçant-nos direcció NE i perdent alçada ens situem sota la Cabane du Trient i només ens resta remuntar els darrers 100m de desnivell per a accedir-hi (3170m).

Cabane du Trient, sobre el Plateau du Trient.
Són les 6 de la tarda i només tenim temps per ordenar un xic el material i posar-nos a sopar.

part del recorregut de la primera etapa.
Sort que la següent jornada es considera de transició, ja que no disposem de gaire temps per a reposar forces adequadament. El refugi és força confortable, però està de gom a gom.

Desnivell acumulat: 1100m        

2 comentaris:

podeu escriure aquí els vostres comentaris.