dijous, 16 d’agost del 2012

Belagua i la Vall de Roncal


Uztárroz
Després de passar la nit al coll de Laza, iniciem el descens cap a la Vall de Roncal. El primer poble que trobem és Uztárroz, on fem la primera excursió. Es tracta d'un petit recorregut pels turons que envolten la vila, amb visita inclosa a l'ermita de Nuestra Señora de Patrocinio.
Uztárroz
Després de visitar el poble i observar que no disposa de cap tipus de comerç (tot i que sí disposa d'un impressionant frontó on es juga a pilota basca), ens traslladem fins a Izaba. Abans, però, fem una breu caminada per la Foz de Mintxate i ens remullem els peus en el riu que, amb el pas de milers d'anys, ha originat el congost.
Foz de Mintxate
 
Foz de Mintxate
















Izaba és el poble més important de tota la Vall de Roncal. És uns vila que, tot i la necessitat d'adaptar-se al negoci turístic, en molt bona mesura ha sabut mantenir la seva bellesa i el seu encant. Carrers empedrats, geranis guarnint les façanes, vida molt relaxada, són vestigis encara vigents a Izaba.

Izaba

Izaba




San Cipriano. Izaba.
Ens quedem a dinar en un restaurant del poble i per fer baixar l'àpat anem a estirar les cames fins a la propera ermita de Nuestra Señora de Idoia, per un camí flanquejat per 12 creus que encara no entenem el seu significat.
A primera hora de la tarda, remuntem la Vall de Roncal fins a la seva capçalera, el Rincón Belagua i, posterirment, pujem fins l'estació d'esquí de fons de Ferial. Estem envoltats d'una boira molt espesa i no puc fer ni una sola fotografia. Decideixo tornar enrera per a poder gaudir de les vistes sobre tota la Vall de Roncal i Belagua. Posteriorment, però, me n'adono que he comès un error, ja que hauria d'haver arribat fins el coll de la Pierre de Saint Martin i el karst de Larra (tot i que, segurament, la boira tampoc ens hagués ofert cap treva). Durant el descens ens aturem al refugi de Belagua (força deteriorat i en desús) i al mirador que hi ha just a sota de l'abandonada caserna militar (també en runes). Des d'ambdós emplaçaments sí que podem fer bones fotografies de l'entorn.
Refugi de Belagua
Belagua
Pic d'Anie
La darrera visita del dia correspon al dólmen i crómlech d'Arrako, situats en un prat, al vell mig de l'ampla vall glaciar de Belagua.
Dólmen i crómlech d'Arrako
gimnàstica a Belagua
La nit la passarem al càmping Asolaze, uns 6 km abans d'arribar a Izaba. Des d'aquest punt, l'endemà, abans d'empendre la tornada a Badalona, encara podrem caminar una estona pel Rincón de Belagua.

Rincon de Belagua
El darrer dia de les nostres vacances al Pirineu navarrès fem una petita excursió pel Rincón de Belagua. No encerto el recorregut que, inicialment, tenia planificat i acabem fent una passejada per la fageda d'entrada d'aquest paratge.


De tornada, aprofitem per fotografiar els antics ponts sobre el riu i per comprar un parell de formatges de Roncal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

podeu escriure aquí els vostres comentaris.