dilluns, 25 de febrer de 2019

Circular de cap de setmana a Panticosa

Pico Bacias. Foto: Xavi Gil
Temporada d'esquí de muntanya força lamentable: desembre i gener extremadament secs i un febrer que no aporta gaires bones perspectives. En qualsevol cas, aprofitem el bon tou de neu que ha caigut fa una setmana per fer un traçat que fa temps que tinc "in mente".
Dissabte: hem passat la nit al refugi Casa de Piedra, just al costat del Balneario de Panticosa. A les 8 del matí prenem el camí que puja cap a la Mallata deras Argualas, farcit de neu dura. Potser hauríem d'haver fet aquest primer tram del recorregut amb esquís a l'esquena, fins a superar el bosc. Sortim a la Mallata Alta, on cometem un petit error d'orientació: hem de progressar cap al Collado de Pondiellos, però prenem una ruta que ens aproxima al Ibón deros Arnales. Rectifiquem i retrobem la ruta original havent de superar un parell de ressalts força verticals. 

recorregut de pujada a Collado Pondiellos

La pujada a la Collata Pondiellos (2812m) és força vertical i sostinguda.


Pujada a Collada Pondiellos (al fons, Panticosa). Foto: X. Gil
Bonica panoràmica sobre els cims dels Infiernos, amb la canal d'accés en excel·lents condicions de neu.
Els Infiernos.
Descens pels Ibons de Pondiellos fins el Salto de Pondiellos, on cometem el segon error del dia: remuntem per una canal que no es correspon amb el Barranco de Tebarrai i hem de tornar a treure pells i fer un altre descens per a trobar el desaigua de l'Ibon de Tebarrai. Remuntada incòmode per la canal, per terreny sense neu, amb glaç i amb neu molt endurida. Sortim de la canal i ens desplacem a la nostra esquerra per prendre la pala d'accés al cim del Tebarrai. Trobem neu endurida i una bona verticalitat, però no és gaire complicat accedir fins el propi cim amb esquís als peus.

cim de Tebarrai (2893m)
Boniques vistes sobre el Midi d'Ossau i el massís del Balaïtous. El descens del Tebarrai ha de ser una bona experiència, però malgrat la seva vessant S, nosaltres trobem neu molt dura i hem de parar molta atenció en cada gir. La part baixa de la pala l'encarem a l'Ibon de Tebarrai, que travessem per tornar a posar pells i accedir, molt ràpidament, al Collado de l'Infiernos. 


Tebarrai, des del Collado de l'Infiernos. Foto: Xavi Gil
Encarem la vall orientada a E i la neu manté les mateixes condicions de regel. El sol hi ha tocat durant tot el matí, però ràpidament, quan l'ombra hi torna a caure, l'endureix novament. 


descens cap a l'Ibon Alto de Bachimaña
Anem perdent cota i finalment accedim a l'Ibon Alto de Bachimaña, que creuem fins la presa que dóna accés al refugi del mateix nom. Desnivell: 1850m, cal incloure un parell d'errors d'orientació. trackGPS

Diumenge: després d'esmorzar al sorollós menjador del refugi, tornem a creuar l'Ibon Alto de Bachimaña i, per la seva vessant més septentrional remuntem fins l'Ibon Bajo de Bramatuero, on prenem orientació E. Després de superar una canal força vertical assolim l'Ibon Alto de Bramatuero, on hi trobem un petit refugi a peu de l'embassament (tancat). 


Remuntant cap a l'Ibon Alto de Bramatuero
Creuem direcció sud l'embassament i l'abandonem girant clarament a E, començant a remuntar el Collado del Letrero. S'hi accedeix fàcilment i tenim l'opció de pujar el Pico Neveras (nosaltres hi renunciem). 
Vista sobre els Infiernos i part del descens de la jornada anterior
El descens del coll del Letrero és de vertígen (un parell de canals força verticals) i, a més, trobem la neu al límit de poder-hi esquiar: malgrat la orientació E, neu molt dura. Més d'un s'ho pensa un parell de vegades, esquís o grampons. 


descens del Collado del Letrero
Finalment accedim a la capçalera de l'Ara, tornem a posar pells i remuntem el Barranco deros Batans, fins gairebé assolir el Collado Brazatos. Un xic abans virem a S per anar a buscar una canal que ens situa just per sota la Punta Bacías, el nostre objectiu. Fem un curt flanqueig per sota el cim fins assolir l'aresta, on hi deixem els esquís i accedim al cim a peu.


descens de la Punta Bacías (2758m) 
Recuperem esquís i fem descens fins a Collado Brazatos, on seguim la traça de baixada fins al Balneari de Panticosa. Cal anar amb compte i flanquejar cap a la dreta sobre els 2200m, evitant entrar a les canals que davallen directament cap el balneari. D'aquesta manera podrem acabar de fer el descens per diferents pales que, finalment, s'endinsen al bosc. Desnivell: 1300m. trackGPS         


Cap comentari:

Publica un comentari

podeu escriure aquí els vostres comentaris.