dijous, 28 de juny del 2018

Circular Capcir-Ariege

Estany de Lanós
L'entrada de l'estiu s'ha vestit amb les seves millors gales, i a les valls i altiplans pirinencs aquesta vestimenta els hi escau especialment. Tot és verd, l'aigua brolla arreu i està ple de vida. A més, les congestes de neu a les parts altes de colls i carenes hi afegeix espectacularitat i en fa més interessant la progressió a peu.
Dissenyo sobre mapes un recorregut circular amb algun petit "extra" entre el Capcir i la zona més oriental de l'Ariege. Són 2 les raons per triar aquest recorregut: la primera, la bellesa de la zona i algun sector que encara no conec i; segona, la possibilitat de posar a prova el meu recent estrenat primer nivell de francès.
Arribo dissabte a quarts de vuit a l'aparcament on, obligatòriament s'ha de prendre el bus per arribar a l'embassament de les Bulloses (5 euros, anar i tornar). Crec que és una bona iniciativa minimitzar l'impacte del vehicle particular. A primera hora del matí, l'ambient a la zona és espectacular: una suau brisa d'aire fresc facilita l'inici del recorregut, envoltant el llac fins la part més distal, on només hi trobo 2 ó 3 pescadors. 

Estany de les Bulloses
En aquest punt, prenc el sender que m'indica el refugi de Camporrells, on hi arribo un parell d'hores més tard. Aquesta zona és realment brutal, bosc envoltat de petits estanys: s'hi respira llibertat i serenitat i no em creuo absolutament amb ningú. 

Entrada a l'altiplà
Aprofito per reposar forces al refugi i enfilo cap els meus 2 propers objectius, la pujada als cims del Morters i Terrers. L'ascensió és plàcida, sense cap tipus de complicació. 

Puig de Morters (2605m)
Careno des del cim de Morters fins el de Terrers, on coincideixo amb un francès que m'indica la manca de neu a la vessant occidental, fet que em facilitarà el descens. Efectivament, la vessant de l'Ariege, a diferència del Capcir, està tallada a ganivet, on les parets cauen a plom fins el fons de vall. Per un senderó que neix al Coll de Terrers, puc realitzar el descens més o menys còmodament: atenció si hi ha neu, una relliscada pot resultar en un ensurt important!! afortunadament, només trobo una petita llengua de neu que puc superar clavant fort el lateral de les botes. Això sí, acabo amb les cames i els genolls rebentats després de 2h de descens. Finalment, el sender em condueix fins el camí principal d'accés al refugi de l'Estany d'en Beys, on hi accedeixo en 20' de lleugera pujada (desnivell: 1000m; 7h).

Refugi d'en Beys
Diumenge, esmorzo a quarts de 7 per poder aprofitar la fresca de primera hora del matí.

primeres llums sobre les Etangs d'en Beys
Encaro el petit corredor que condueix fins l'Etang Faury, on encara hi trobo un bon gruix de neu acumulada. El darrer tram d'accés al coll és força dret i decideixo calçar grampons per progressar amb major seguretat. Accedeixo a un coll molt ample, des d'on puc gaudir d'un ample panorama sobre l'Estany de Lanós, gran escenari.
gran panoràmica sobre l'Estany de Lanós
Faig un ràpid i senzill flanqueig fins el Coll de Coma d'Anyell, on he de decidir si faig el descens fins la pleta prèvia al Refugi de Besines o virar directament a SE per baixar a l'Estany de Lanós. Són només quarts d'onze, la meteo és bona i les cames aguanten. Em decanto per la primera opció, que suposen 400m de desnivell addicional, però em permetrà poder conèixer la pujada a la Portella de Lanós. Durant el descens em creuo amb un parell de noies angleses que intenten superar les darreres pendents nevades d'accés al coll, sense grampons !! miro d'orientar-les i aconsellar-les una mica i continuo el meu recorregut. Reposo forces a la Jasse des Besineilles i inicio la pujada.

Jasse des Besineilles (el Refugi de Besines, al vell mig)
Supero la Portella de Lanós i, a diferència del que m'indica el "track", faig descens directe cap a la cua de l'embassament, on recupero l'itinerari de pujada a la Portella de la Grava. Hi accedeixo ràpidament i fàcil. La baixada és pendent i amb força presència de neu. Trec el cap per un parell de canals i arribo a la conclusió que el més ràpid serà calçar grampons i encarar la canal més directa. En 5' ja sóc a baix, a la cua d'un petit estany. A partir d'aquí, en un parell d'hores ressegueixo tota la Coma de la Grava i tanco el recorregut a la cua de l'embassament de les Bulloses.

Coma de la Grava
Només necessitaré 30' per arribar al punt de recollida del bus (desnivell 1300m; 9h).
Trobareu els tracks a:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=26152794

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do

        

1 comentari:

podeu escriure aquí els vostres comentaris.