dimarts, 15 de març del 2016

Volta al Mont-roig

Mont-roig (2864m)
Una de les clàssiques del company Manel Broch que, desde fa un parell d'anys, tenia ganes de poder fer. Malauradament, però, entre lesions, males condicions de neu o meteorològiques, aquest fantàstic recorregut d'esquí de muntanya se'm resistia i no l'he pogut realitzar fins aquest passat cap de setmana.
Arribem al refugi/xalet de la Pleta del Prat divendres al vespre, on hi passem la nit. Dissabte, a quarts de vuit, remuntem la pista d'esquí que segueix el recorregut del telecadira, i sobre els 2000m abandonem les instal·lacions d'esquí alpí i prenem direcció O/NO, resseguint per la dreta el torrent de Mascarida.

Remuntant el Torrent de Mascalida
Assolim la Pleta de Gavàs (2150m) i encarem la canal que s'obre en direcció NO fins assolir un coll molt evident a la cota de 2538m.

Assolint el coll sota el cim de la Coma del Forn
Retirem pells i esquivant uns quants rocs producte de les ventades, realitzem el descens fins es Llagunes (2450m), una pleta sota el Coll de Tres Estanys. A partir d'aquest punt remuntem directament la pala que ens condueix al cim del Ventolau (2853m). Entre fortes ventades retirem esquís i calcem grampons per fer un petit descens per terreny mixt envers la vessant dels estanys de Vedo. En el punt on trobem neu continua i per fort pendent, tornem a posar esquís i fem un ràpid descens amb neu un xic encrostadeta fins l'Estany d'Amunt del Vedo i, per la sortida natural de l'aigua, en direcció NE, anem perdent nivell fins els 2250m aproximadament. A partir d'aquest punt s'ha de trobar un bon recorregut per anar flanquejant en tendència a perdre nivell, fins a situar-nos sobre l'Estany de la Llavera.

Flanqueig per trobar l'Estany de la Llavera
En aquest punt només és necessari remuntar la torrentera de desaiguat de l'Estany de la Gallina per assolir el refugi Mont-roig (2290m). Desnivell: 2400m.
Afortunadament, no coincidim amb altres companys que requereixin dormir al petit refugi del Mont-roig i podem gaudir d'una bona tarda de sol i d'un espai còmode per a passar-hi una nit de rigorós hivern.


Cau la tarda sobre el refugi del Mont-roig
Diumenge, a trenc d'alba, ràpid esmorzar i recollida de material per encarar el cim del Mont-roig.


Primeres llums sobre el Mont-roig
Creuem l'Estany de la Gallina i sobre l'alçada de 2350m encarem una diagonal un xic penjada sobre l'estany i la torrentera que el nodreix. 


Pujant sobre l'Estany de la Gallina
Remuntem fins la Collada de Mont-roig (2688m). En aquest punt deixem a la nostre esquerra el Pic de la Tartera i en direcció N / NE superem els darrers 200m de desnivell, fins a un punt on hem de treure'ns els esquís i calçar-nos grampons, per poder superar el darrer tram de l'aresta que dóna l'accés al cim del Mont-roig (2864m).

Cim del Mont-roig
Retorn per l'aresta del Mont-roig
Aresta del Mont-roig
Desfem el recorregut de pujada i passada la Collada de Mont-roig hem d'anar a buscar, just per sota la base del Pic de la Gallina, un collet evident que dóna accés a l'Estany Major. Per neu poc agraïda fem el descens fins el propi estany, on reposem forces i tornem a posar pells per encarar un coll ventat sobre l'aresta O del Ventolau. 

Descens a l'estany Major
pujada al coll sobre l'Estany Major
En aquest punt, el nostre guia Manel dubta si superar un collet sota el mateix cim del Ventolau o perdre nivell i superar el propi Coll de Ventolau. La forta pendent de la primera opció ens fa inclinar per la segona, molt més assequible, malgrat la suma de 150m de desnivell. En el Coll de Ventolau retirem pells i realitzem el darrer descens de la jornada per la Coma del Forn. Trobem neu pesada a la part superior i excel·lent neu pols a les pales de major inclinació. Entre la part mitja i la part baixa del barranc, la qualitat de la neu empitjora i trobem una lleugera capa superficial de neu pols, però encrostada per sota. S'ha d'anar amb compte a l'hora de fer girs i no acabar amb un genoll al desguaç. Cap a les 14h assolim la Pleta del Prat i tanquem aquesta clàssica de l'esquí de muntanya a Catalunya. Desnivell: 1000m.

1 comentari:

  1. Bona feina David. Refugi molt autèntic. Estàs fet un autèntic bou.

    ResponElimina

podeu escriure aquí els vostres comentaris.