dilluns, 9 de febrer del 2015

Tucs d'Aubàs i Salana

Tuc de la Salana
Ja feia forces setmanes que, amb el company Manel Orbay, teníem la intenció d'organitzar una sortida col·lectiva d'esquí de muntanya amb la gent del Centre Excursionista de Badalona i altres companys. Aprofitant la sortida a la Vall d'Aran de principis d'any, ja havíem fet una reserva al refugi del CEC de Salardú i només estàvem pendents de les condicions meteorològiques per a poder encarar els objectius proposats: el Tuc d'Aubàs i el Tuc de la Salana.

Vall d'Aiguamog i Tuc de la Salana
Finalment, aconseguim reunir 18 persones, tot un luxe de companys amb qui gaudirem de 2 excel·lents dies d'esquí de muntanya.
Dissabte pujem amb cotxes fins el Coll del Portillon, fronterer amb el departament de l'Haute Garonne.

Coth deth Portillon
Amb esquís als peus, prenem una pista a ma esquerra, uns 200m abans del coll. La seguim fins a l'alçada d'un petit refugi, on comencem a enllaçar Zs per assolir el Còth de Baretja.

pujada al Còth de Baretja
Només ens mancarà remuntar la piràmide cimera per a poder gaudir d'una excepcional vista sobre els cims del Luchonaise i de la zona de la Maladeta.

Remuntant la darrera pala del Tuc d'Aubàs

Tuc d'Aubàs
Fins aquest moment, dia de sol i sense gaire vent. De cop i volta, però, en qüestió de minuts, uns núvols amenaçadors comencen a treure el cap per la zona del Gran Quayrat. Davant el risc de canvi de temps, decidim descens per l'ampla pala i tornem a posar pells per remuntar el cim que tenim just davant nostre: el Tuc deth Plan dera Serra. Gran vista sobre la Vall de Bagneres de Luchon i descens de retorn amb esquís fins a retrobar la carretera del Coll del Portillon.

Espectacular visió sobre els cims del Luchonaise
Tuc deth Plan dera Serra
De cara a diumenge, en funció de l'estat de la pista d'accés a la Vall d'Aiguamòg, ens plantegem dues situacions: a) Tuc de la Salana o; b) Tuc del Rosari. La nevada de la tarda de dissabte no ha estat gaire intensa i creiem que podrem accedir fins a les bordes que hi ha passat el barratge d'Aiguamòg. Malgrat necesitar l'ajuda de les cadenes, tots els vehicles poden accedir al punt d'inici de la pujada al Tuc de la Salana. Acabem de menuntar la pista amb esquís als peus fins la Cabana de Botet, on prenem a ma dreta la torrentera de Riu de Merdèr.

Remuntant la posta. Bones condicions de neu.
Pujant la torrentera de Riu de Merdèr
Vistes sobre Cap de Baquèira
La remuntem fins a canviar de vessant i prenem les traces que condueixen a un collet (direcció SO), des d'on podem gaudir d'unes fantàstiques vistes sobre el Massís de la Maladeta i el proper cim del Montardo.

Montardo d'Aran, en primer terme.
A partir d'aquest punt calcem ganivetes per a encarar la darrera pala (certa inclinació) i en 15' assolim el cim, on malgrat el vent podem gaudir d'unes vistes magnífiques dels cims més propers de la zona d'Aigüestortes, de la Vall d'Aran i, un xic més enllà, del Massís de la Maladeta.

Zoom sobre l'espectacular Tuc deth Milh
Panoràmica sobre els cims de l'Aran
Descens pel mateix recorregut de pujada amb neu pols de molt bona qualitat.
Magnífic cap de setmana on hem pogut gaudir de bons recorreguts, bona meteorologia i un nombrós i trempat grup de companys. 

1 comentari:

podeu escriure aquí els vostres comentaris.