dissabte, 13 de desembre del 2014

Circular per la Terra Alta



Riu Matarranya, just abans de desembocar a l'Ebre.

A les portes de l'hivern, la nostra primera intenció era aprofitar el cap de setmana llarg per a inaugurar la temporada d'esquí de muntanya. Malauradament, però, molt de vent i poca neu. Haurem d'esperar un xic. Com a alternativa, plantejem una ruta de 3 dies amb bicicleta i l'indret escollit és la comarca de la Terra Alta.
Ens trobem tots plegats a Corbera d'Ebre (bé, d'altres companys els varem anar incorporant durant la ruta i al punt final d'etapa) i prenem una pista paral·lela a la carretera que ens condueix fins la capital, Gandesa.


Paissatge de la Terra Alta
Continuem per pista i corriols fins a l'entrada del coll que separa les serres de Cavall (a orient) i Pàndols (a occident), on prenem el recorregut que creua la Serra de Pàndols i, en forta pendent, baixa fins l'indret de la Fontcalda.

Camí a la Fontcalda
Serra de Pàndols
Fontcalda


En aquest punt prenem la Via Verda i en lleuger ascens i creuant diferents túnels superem les antigues estacions de Prat de Comte, Bot, Hosta de Sant Joan i Arnes, on hem de "tirar" de GPS per a trobar la ruta correcta per accedir al poble.

característics túnels de la Via Verda
Via Verda, a l'alçada d'Horta de Sant Joan
Roques de Benet
Horta de Sant Joan, des d'Arnes

Ens allotjem a l'hotel rural Hort de Fortunyo, una antiga masia que sembla força confortable. I, segurament, ha de ser-ho, però no ho podem confirmar, ja que després d'instalar-nos a les habitacions, dutxar-nos i començar a aclucar els ulls, la mestressa en fa fora. Bé, ens demana si us plau que, a conseqüència d'uns errors en les reserves, hem d'abandonar les estances. Ens compensa cedint-nos una habitació a casa d'uns parents i, com a mínim, podem sopar i esmorzar al mateix hotel (el pernil del menjador en va patir les conseqüències).

el pernil, abans de començar a esmorzar....

Diumenge matí, comencem a ciclar entre camps d'ametllers i, abans d'acabar de treure'ns el fred de sobre, ens trobem amb l'inconvenient d'haver de creuar a gual el riu dels Estrets, afluent de l'Algars. Dubtem entre fer-ho sobre la muntura o arrossegant-la. Alguns prenen la primera opció, d'altres provem la fredor de les aigües a primera hora del matí.

creuant el Riu dels Estrets

ciclant per la Terra Alta
Per pistes molt rodadores accedim als pobles de Caseres, Batea i la Pobla de Massaluca.

entre oliveres i molins de vent, ens dirigim a Batea
descans a Batea
Després de fer un cafè amb llet ben calent a la Pobla de Massaluca, hem de fer un descens fins el riu Matarranya, on trobarem el càmping on ens allotjarem i soparem.

ribera del Matarranya

superant les darreres dificultats, abans d'arribar al càmping
L'endemà, després d'esmorzar, toca remuntar tota la carretera d'ascens fins gairebé tornar al nucli de la Pobla de Massaluca.

fotografia de grup al càmping Port de Massaluca
Abans d'arribar al nucli urbà, prenem un sender tècnic que en forta baixada, tot i que ciclable, ens situa sobre la pista de la Vall de Sant Pau a Vilalba dels Arcs.

Vall de Sant Pau
arribant a Vilalba dels Arcs
Breu aturada a Vilalba dels Arcs i prenem la pista que ens condueix a La Fatarella.

Camí de La Fatarella.
Després d'una breu visita al nucli rural, prenem una pista de pujada que, després d'un parell de kilòmetres baixa de manera directa fins a l'entrada de Corbera d'Ebre, on visitem les restes de l'antic poble arrasat per la Guerra Civil i tanquem el nostre recorregut per la comarca de la Terra Alta.

La Fatarella

Corbera d'Ebre (nucli antic)

Corbera d'Ebre

Han estat 3 dies de vent i fred, però hem pogut gaudir d'un magnífic recorregut, organitzat de manera sensacional per la Mireia, i de l'amistat de la resta de companys.  
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

podeu escriure aquí els vostres comentaris.