dimarts, 9 d’abril de 2013

L'Aneto, el sostre del Pirineu

cim de l'Aneto (3404m)






Amb el Xavi Gil organitzem una sortida col·lectiva del Centre Excursionista de Badalona per intentar pujar l'Aneto amb esquís de muntanya. La nostra intenció és arribar dissabte al refugi de la Renclusa a través del coll de Paderna i diumenge assolir el sostre pirinenc.
Les condicions meteorològiques, però, són horroroses. La boira, la neu i el vent fan poc aconsellable encarar els tubs de Paderna i desde l'hospital de Benasc decidim fer la pujada al refugi pel camí convencional. 

dirigint-nos al pla de la Besurta
Hi arribem a migdia i al final de la tarda ens trobem amb la resta del grup. Els paquest de neu són impressionants. El refugi de la Renclusa es troba envoltat de neu i el seu accés es realitza a través d'una escletxa de neu, oberta a cops de pala.

accés al refugi de la Renclusa (2140m)
Tot i estar de gom a gom, gaudim d'un magnífic sopar.



L'endemà ens aixequem a les 5 de la matinada i, afortunadament, podem veure un cel gratament estel·lat. Comencem a obrir traça sobre més de mig metre de neu verge, realitzant relleus entre tots nosaltres, per alleugerir aquesta feixuga tasca. 

remuntant la glacera de la Maladeta
Gaudim de les primeres llums del sol contemplant tot l'entorn de la capçalera del riu Ésera. 

primeres llums del dia sobre el pic de la Mina i el port de la Picada (foto: manel Orbay)
A l'alçada del Portilló Superior coincidim amb altres grups i ja no resulta necessari obrir nova traça. 

superant el Portilló Superior
 La neu es troba en molt bones condicions i no és necessari calçar grampons per fer el petit descens del collet a la glacera.


Recuperem els esquís i, en constant flanqueig, assolim el coll de Corones. Els darrers 300m de desnivell els pujem sobre neu ventada, més endurida i amb ganivetes fins a l'entrada del Pas de Mahoma. En aquest punt recuperem els grampons i, amb el piolet, superem els diferents blocs glaçats que, amb l'impressionant pati que els flanqueja, dóna accés al cim. 

pas de Mahoma

pas de Mahoma (foto: Manel Orbay)
cim de l'Aneto
panoràmica sobre el massís de la Maladeta i el Posets
Evitant les diferents cordades que, en ambdues direccions, van creuant el pas de Mahoma, recuperem els esquís i iniciem un magnífic descens. Neu endurida d'excel·lent qualitat fins el coll de Corones i pols (o, més ben dit, polssíssima !!) fins a l'entrada del pla d'Aigualluts. Gran part del descens sense veure els esquís que s'ocultaven sota més de mig metre de neu acabada de caure. A voltes, impossible avançar de cara a la pendent per la quantitat de neu acumulada fins els genolls. 



D'Aigualluts fins al pla de la Senarta alliberant la talonera més d'una vegada i, finalment el feixuc retorn fins a l'Hospital de benasc seguint el circuit d'esquí de fons.

pla d'Aigualluts
El Pirineu està carregadíssim de neu. Paga la pena aprofitar-ho i gaudir del que resta de temporada d'esquí. La gent del CEB que fem l'activitat: Núria i Pep, Isra i Alexis, Manel Orbai, Fede, Xavi Gil i David Campany.

Cap comentari:

Publica un comentari

podeu escriure aquí els vostres comentaris.