dimarts, 25 d’abril del 2017

Apurant les darreres neus d'alçada

Cap dera Baquo (darrera, el Posets)
La temporada està oferint les darreres opcions de gaudir de la neu al Pirineu. Tenia l'espina clavada de la volta Remuñe-Portillon-Lliterola de l'any anterior (enllaç) i plantejo una opció per "atacar" alguns cims de la zona: Cap dera Baquo i Pic d'Alba.
Dia 1: deixem el cotxe a l'entrada de la Vall de Remuñe i carreguem esquís a l'esquena fins els 2000m, on el mantell de neu és continu. Remuntem tota la vall fins la cota 2400m, punt en el que prenem direcció SO inicialment per encarar la forta pujada i, posteriorment NO per acabar de superar el desnivell fins el Portal de Remuñe. 

Remuntem la Vall de Remuñe
La progressió és força feixuga, ja que la calor apreta de valent. Un cop assolit l'ampli coll que separa les valls de Lliterola i Remuñe, prenem direcció al Collado Inferior de Lliterola que, aquesta vegada sí, superem sense cap tipus de dificultat. Descens excel·lent fins el Lac du Portillon d'Oo, per neu força ràpida, lleugerament transformada. 

Descens del Coll. Inf. Lliterola. De fons, la cresta Cabrioules-Lézat
Omplim dipòsits en una petita escletxa del llac i amb forces dificultats superem els enormes blocs de glaç que es formen com a conseqüència del buïdament de l'embassament i arribem al Refuge du Portillon (desnivell: 1300m), on compartim l'allotjament amb mitja dotzena de francesos.
Dia 2: abandonem el refugi a primera hora del matí, evitant haver de tancar totes les portes i finestres metàl·liques de l'edifici. Ja s'encarregaran de fer-ho els més mandrosos. Remuntem les pales de darrera el refugi per guanyar alçada i acabar fent un flanqueig un pèl exposat sobre el Lac du Portillon, fins assolir un ample coll sota la Tusse de Montarqué.

Descens i ruta de pujada del Refuge du Portillon al Cap dera Baquo
Gaudim d'impressionants vistes del proper Jean Arlaud i també podem observar la via d'accés del nostre objectiu: el Cap dera Baquo.

Pic del Jean Arlaud (esq.) i Pic Gourdon (dreta)
Remuntem fàcilment l'ampla pala fins gairebé accedir a l'aresta. En el punt més còmode canviem esquís per grampons i assolim el cim sense massa dificultats.

Darrers metres per accedir al Cap dera Baquo
Excel·lent descens per neu transformada fins la cota 2600, sobre el Lac du Portillon.

El mestre, en ple descens del Cap dera Baquo
Comença a fer calor i encarem la forta pujada al Collado Superior de Lliterola. Amarats de suor, assolim el coll i dubtem la possibilitat de pujar al Pico Royo. Desconeixem les condicions de neu per fer el descens directe des del cim i decidim baixar a l'Ibón Blanco de Lliterola. Tornem a posar pells per remuntar, altra vegada, el Portal de Remuñe. Molt bones condicions de neu per fer el descens de tota la vall, malgrat que a mesura que perdem cota la neu esdevé més lenta.

Descens de Remuñe, amb el Pico Boum de testimoni
Darrer tram de baixada a peu. Canviem material i pugem al refugi de la Renclusa, on creiem que podrem gaudir d'una confortable dutxa. Ohh, sorpresa, només disposem d'aigua freda i la neteja integral queda suspesa 24h per a evitar el col·lapse cardíac...(Desnivell: 1600m).
Dia 3: abandonem el refugi a trenc d'alba amb l'objectiu, valgui la redundància, del Pic d'Alba.

primeres llums sobre el Massís de les Maladetes
Anem guanyant alçada fins a situar-nos en un petit circ glaciar, sota la mateixa base del cim, i de la seva ortodòncia que conformen les puntes secundàries: la Diente i la Muela de Alba.

cubeta glaciar de Alba
En aquest punt, important habilitats de navegació; car, és necessari orientar-se a N/NO, allunyant-nos del cim, per anar a cercar una discontinuïtat en l'aresta de Paderna que ens permetrà accedir a la vessant occidental. Ens situem a la base de la canal que hem de superar i canviem esquís per grampons. Deixarem les motxilles i els esquís al principi de la darrera pujada i, sense més dificultats assolirem l'aresta somital. Molt bones vistes dels cims més propers del massís i, especialment de tot el recorregut realitzat el dia anterior per la zona de Remuñe.

Aresta del Pico de Alba
Descens per la Vall de Paderna, amb neu endurida i poc transformada (són les 12h). Atenció al glaç dels tubs de Paderna que forcen a tornar a treure els grampons de la motxilla. Arribem directament a l'alçada de l'Hopital de Benasque (desnivell: 1100m).
Sembla qye aquesta setmana tornarà a nevar i podrem allargar un xic la temporada.


1 comentari:

  1. Molt bones jornades Campany. Estàs acabant la temporada fort com l'olor de quitrà...
    A vore, com diuen a la Ribera d'Ebre, si podem coincidir aviat.

    ResponElimina

podeu escriure aquí els vostres comentaris.