diumenge, 3 de juliol del 2016

A cavall entre Benasc i Bagneres de Luchon

Cim del Salbaguardia. Al fons, Massís de la Maladeta
Necessito acumular metres de desnivell de cara al proper trekking del Huayhuash. No tinc les cames gaire condicionades a l'hora de caminar i decideixo realitzar una circular amb punt d'inici i final a l'Hospital de Benasc. És un recorregut que es pot plantejar amb una sola etapa, però prefereixo dividir el recorregut en dues jornades, amb possibilitat d'ascensió a un parell de cims: el Salbaguardia i el Sacroux.
Divendres arribem a l'aparcament situat a 500m de l'Hospital de Benasc i iniciem el recorregut pel sender de l'esquerra del riu. Evitem el trànsit rodat de la pista de la Besurta i enfilem directament per la mateixa vessant del Salbaguardia. Camí força entretingut que podem gaudir amb un dia radiant i un aire fresquet que atenua la temperatura. Arribem a la cruïlla d'accés al Portilló de Benasc, on iniciem la pujada al cim del Salbaguardia.

Salbaguardia
No hi ha massa dificultats tècniques, però cal anar amb compte al creuar algunes plaques de roca llisa i la fina llengua de neu de l'avantcim.

Cal anar en compte de no relliscar. Cim del Salbaguardia (foto: M. Orbay)
Car, el recorregut transita per parets força verticals i la caiguda seria seriosa. Gaudim de les extraodinàries vistes sobre el luchonaisse i del massís de la Maladeta, amb el senyor dels Pirineus, l'Aneto, coronant aquesta gran carena muntanyosa.

Vista sobre el luchonaisse, amb els Lacs du Port i el petit Refuge de Venasque
Retornem pel mateix camí i traiem el cap pel Portilló de Benasc. Podríem realitzar la baixada directa per la ruta del Refugi de Benasc, però preferim dirigir-nos fins el Port de la Picada i el Pas de l'Escalette. Carenem la Crête de Crabidès fins el Pas de la Mounjoye, on s'inicia un etern descens fins l'Hospice de France (temps:6h30'; desnivell: 1200m). Track:  http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13815491

L'endemà ens trobem un escenari no previst. Ha estat plovent tota la nit i l'ambient és rúfol: núvols baixos que no ens deixaran gaudir de l'escenari.

Sortida de l'Hospice de France
Prenem el sender que puja cap al Refuge de Venasque i 10' després, quan creuem un pont, prenem el Chemin de l'Impératrice.

Pujada cap a l'inici del Chemin de l'Impératrice
En molt suau pujada ens dirigim al Cirque de la Glére (atenció a l'hora de creuar alguna torrentera, on encara hi trobem força neu).

Chemin de l'Imperatrice (foto: M. Orbay)
Hem de superar la caiguda d'algun salt d'aigua i iniciem la forta pujada del camí que dona sortida a la part superior del circ. En algun punt és necessari calçar grampons per a creuar alguna congesta, car el terreny és molt vertical i una relliscada.....

Torrenteres cobertes de neu (foto: M. Orbay)
Envoltats de boira i amb els peus humits, haurem de remuntar els darrers 200m de desnivell sobre terreny nevat i orientant-nos amb el GPS. Finalment assolim el Col de la Glére i, com per art de màgia, el dia se'ns obre davant nostre. Està clar que les condicions de la vessant nord són ràdicalment diferents de la vessant espanyola, molt més seca. Menjem una mica i comencem a pujar cap el cim del Sacroux, però cap els 2500m, fem un pensament: els núvols no acaben d'escampar i, a més, comencen a treure el cap unes "col-i-flors" darrera les Maladetes.

Sacroux
Iniciem la baixada cap a l'Hospital de Benasc i tanquem el segon dia del nostre recorregut (temps: 6h; desnivell: 1100m). Track: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13832899