diumenge, 11 de maig del 2014

Alta Ruta 4: Cabane des Dix - Rifugio Nacamuli.

Pigne d'Arolla, amb el Matterhorn al fons
Etapa llarga i amb força desnivell. A primera hora del matí abandonem la Cabane des Dix i creuem la glacera de Cheilon per encarar la pujada que facilita l'accés al Glacier de Tsena Réfine.

pujant al Glacier Tsena Refine.
Davant nostre ens apareix l'espectacular mur de la Serpentine, una barrera de glaç que haurem de superar per a poder fer l'ascensió al cim de la Pigne d'Arolla (3790m).
 
Mur de la Serpentine
La principal dificultat és bàsicament psicològica, ja que una relliscada o un mal pas se t'emporta cap al fons del Glacier de Tsijiore Nouve. La veritat és que impressionen els sèracs i la sensació de buit que s'origina sota aquest impressionant pou de glaç. Per superar el mur de la Serpentine calcem grampons i el superem sense cap tipus d'incidència, fins assolir el Col du Brenay (3635m).
superant el mur de la Serpentine
Tornem a recuperar els esquís i, entre fortes ventades, realitzem l'ascensió a la Pigne d'Arolle. Magnífiques vistes sobre el Matterhorn, el nostre objectiu de fi de travessa.
 
Pigne d'Arolla
Baixem esquiant fins a un ample coll i per les pendents de la vessant SE de la Pigne d'Arolla. Molt bona neu fins que ens apropem a l'entrada de l'enorme Glacier d'Otemma, on trobem neu força pesada. 
 
descens al Glacier d'Otemma
Reposem forces al vell mig de la glacera i encarem la darrera pujada de la jornada: el Col l'Evêque (3382m).
 
Glacier d'Otemma
creuant el Glacier d'Otemma, per encarar el Col l'Evêque
El que semblava un passeig esdevé un bon maldecap: les distàncies són enormes i el sol escalfa de valent. Amarats de suor, assolim l'ample coll i ja només resta un bon descens (evitant uns sèracs considerables) fins el Col Collon (3082m) i, ja en territori italià, fins el Rifugio Nacamuli (2830m).
 
descens del Col l'Evêque
S'ha de realitzar una petita pujada per assolir l'allotjament. Petit refugi, força acollidor i amb una excel·lent cuina.
 
Rifugio Nacamuli
Alguns "peròs": habitació única per a tres o quatre grups que sumem més de 20 persones (sempre es coincideix amb algun roncador) i pèssima latrina: senzilla plataforma metàl·lica exterior, amb forat suspès sobre el terreny rocós (amb el vent glaçat de nord que va fer tota la nit, més d'un esfínter va quedar apretadet, apretadet,...).
 
tecnologia punta al Rifugio Nacamuli
Desnivell acumulat: 1400m    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

podeu escriure aquí els vostres comentaris.