diumenge, 21 d’abril del 2013

Travessa del 3 colls

descens de la Torre d'Eina

Havia de ser aquest cap de setmana, o ens quedàvem sense poder fer aquesta excel·lent clàssica de l'esquí de muntanya. Amb el company Pito, gran apassionat d'aquesta travessa, decidim aprofitar les darreres neus acumulades durant l'hivern per la zona de Núria i completar l'expedient d'enguany al Pirineu oriental.
El preu que hem hagut de pagar, però, han estat 20 minuts d'esquís a l'esquena, tot remuntant el torrent de Finestrelles.

torrent de Finestrelles
A l'inici de la primera pala, podem calçar esquís, tot i que passat el coll sota el Roc de la Maula, hem de tornar a caminar evitant les arestes més esgarrapades i anant a buscar les majors acumulacions de neu.

pujant el cim de Finestrelles
Accedim al cim del Pic de Finestrelles (2829m) on topem amb una mica de vent. El descens el realitzem decantant-nos al màxim cap a la vessant més occidental, amb més presència i més bona qualitat de neu. La veritat és que la baixada és força digna i gaudim d'allò més. En  no més de 10' ens situem a la part més alta de la Vall d'Eina, sobre el Pla de la Beguda, on reposem forces i tornem a calçar les pells. El sol comença a apretar i nosaltres iniciem la remuntada de la pendent del coll de la Torre d'Eina. 

pujant el coll de la Torre d'Eina

Coll de la Torre d'Eina
A voltes la neu és força humida i pesada i se'ns enganxa sota les pells i les ganivetes. Superem el primer dels 3 colls (2660m) i abans de poder fer el descens, hem de baixar caminant uns 50m per a poder trobar el mantell de neu continuada. Gran baixada també per la Coma de l'Infern, fins a trobar l'Estanyet.

descens de la Torre d'Eina
descens de la Torre d'Eina
Tornem a menjar un xic i tornem a posar pells per pujar fins el Coll Bernat. El sol cada vegada apreta més i les forces comencen a escassejar. Arribo al Coll Bernat (2600m) bufant de valent, però content d'haver superat el segon coll de la travessa.

Coll Bernat
Ara toca encarar l'incòmode flanqueig sobre la Coma dels Racons que cau a plom desde sota el pic del Noufonts. Amb neu un pèl inestable per les altes temperatures, és necessari clavar bé els cantells dels esquís per a evitar les relliscades cap al fons de la vall.

Flanqueig sota el pic de Noufonts
Supero el flanqueig i, altra vegada, amb els esquís a l'esquena trobo en Pito repossant just a sobre del
Coll de Noufonts (2658m; tercer coll de la jornada).

Coll de Noufonts (i en van 3)
Només ens resta treure pells i descens directe cap a Núria. La primera rampa de baixada és molt dreta i amb neu inestable fa una mica de "yuyu" encararar-la amb els esquís. "Pit i collons" i un parell de girs exposadets, ens situen a la part menys inclinada de la pala, que ens facilita l'accés a l'interior de la torrentera, més carregada de neu i que baixem esquiant fins a la Jaça de Baix. La neu és un xic pesada, però ens permet un descens força digne i entretingut.
Ara esquiant, ara caminant, arribem a Núria just per agafar el cremallera que ens tornarà a Ribes de Freser.  
Molt bon comiat de l'esquí de muntanya del Pirineu Oriental (1600m de desnivell, en 6:30h d'activitat). A veure si podem acomiadar igual de bé el Pirineu Occidental.

dimarts, 9 d’abril del 2013

L'Aneto, el sostre del Pirineu

cim de l'Aneto (3404m)






Amb el Xavi Gil organitzem una sortida col·lectiva del Centre Excursionista de Badalona per intentar pujar l'Aneto amb esquís de muntanya. La nostra intenció és arribar dissabte al refugi de la Renclusa a través del coll de Paderna i diumenge assolir el sostre pirinenc.
Les condicions meteorològiques, però, són horroroses. La boira, la neu i el vent fan poc aconsellable encarar els tubs de Paderna i desde l'hospital de Benasc decidim fer la pujada al refugi pel camí convencional. 

dirigint-nos al pla de la Besurta
Hi arribem a migdia i al final de la tarda ens trobem amb la resta del grup. Els paquest de neu són impressionants. El refugi de la Renclusa es troba envoltat de neu i el seu accés es realitza a través d'una escletxa de neu, oberta a cops de pala.

accés al refugi de la Renclusa (2140m)
Tot i estar de gom a gom, gaudim d'un magnífic sopar.



L'endemà ens aixequem a les 5 de la matinada i, afortunadament, podem veure un cel gratament estel·lat. Comencem a obrir traça sobre més de mig metre de neu verge, realitzant relleus entre tots nosaltres, per alleugerir aquesta feixuga tasca. 

remuntant la glacera de la Maladeta
Gaudim de les primeres llums del sol contemplant tot l'entorn de la capçalera del riu Ésera. 

primeres llums del dia sobre el pic de la Mina i el port de la Picada (foto: manel Orbay)
A l'alçada del Portilló Superior coincidim amb altres grups i ja no resulta necessari obrir nova traça. 

superant el Portilló Superior
 La neu es troba en molt bones condicions i no és necessari calçar grampons per fer el petit descens del collet a la glacera.


Recuperem els esquís i, en constant flanqueig, assolim el coll de Corones. Els darrers 300m de desnivell els pujem sobre neu ventada, més endurida i amb ganivetes fins a l'entrada del Pas de Mahoma. En aquest punt recuperem els grampons i, amb el piolet, superem els diferents blocs glaçats que, amb l'impressionant pati que els flanqueja, dóna accés al cim. 

pas de Mahoma

pas de Mahoma (foto: Manel Orbay)
cim de l'Aneto
panoràmica sobre el massís de la Maladeta i el Posets
Evitant les diferents cordades que, en ambdues direccions, van creuant el pas de Mahoma, recuperem els esquís i iniciem un magnífic descens. Neu endurida d'excel·lent qualitat fins el coll de Corones i pols (o, més ben dit, polssíssima !!) fins a l'entrada del pla d'Aigualluts. Gran part del descens sense veure els esquís que s'ocultaven sota més de mig metre de neu acabada de caure. A voltes, impossible avançar de cara a la pendent per la quantitat de neu acumulada fins els genolls. 



D'Aigualluts fins al pla de la Senarta alliberant la talonera més d'una vegada i, finalment el feixuc retorn fins a l'Hospital de benasc seguint el circuit d'esquí de fons.

pla d'Aigualluts
El Pirineu està carregadíssim de neu. Paga la pena aprofitar-ho i gaudir del que resta de temporada d'esquí. La gent del CEB que fem l'activitat: Núria i Pep, Isra i Alexis, Manel Orbai, Fede, Xavi Gil i David Campany.