divendres, 29 de març del 2013

Esquí de fons a Sant Joan de l'Erm

Sant Joan de l'Erm vell
Amb uns dies d'endarreriment, però no volia deixar de penjar aquesta entrada per a comentar un fantàstic cap de setmana d'esquí de fons a Sant Joan de l'Erm. Un escenari magnífic per a gaudir dels recorreguts envoltats d'avets.

Sant Joan de l'Erm

Ja feia setmanes que l'Alfred i l'Ariadna m'havien comentat les ganes que tenien de portar a la canalla a esquiar. Finalment, aprofitant les copioses nevades de les darreres setmanes, reservem una habitació al refugi de la Basseta i ens trobem dissabte a l'esplanada nevada d'aquesta pista d'esquí de fons. Després de dinar un entrepà, lloguem el material i ja ens calcem els esquís per a fer un petit recorregut per la pista més senzilla. Tot just per anar prenent el primer contacte. L'Iris es troba força còmode. Car, la tècnica d'esquí alpí l'ajuda a l'hora de controlar alguna peita baixada. A quarts de sis decidim plegar i comença la gresca dels ninots i les boles de neu.


Ens acabem d'instal·lar a la nostra habitació i ja és l'hora d'anar a sopar. La nostra sorpresa la trobem quan entrem al menjador i ens trobem la família Muntanyà, una companys del Centre Excursionista de Badalona. Ells també tenen ganes de "tastar" la neu. Després de sopar, que per cert, cal ensenyar targeta groga a la gent que porta el refugi per la baixa qualitat de l'àpat, toc de retirada a descansar, que demà cal llevar-se a primera hora.
L'endemà ens desperta amb un sol molt agradable. Sembla que el dia serà perfecte per a l'esquí de fons.

Refugi de la Basseta

La nostra intenció és que la canalla faci una hora de monitor i després planejem una ruta de 5 km, fins a les runes de Sant Joan de l'Erm Vell. Finalment, però, el monitor no està disponible fins a les 11h i, per tant, decidim prescindir-ne i fer directament la ruta. Es tracta d'un recorregut relativament senzill, amb alguna baixadeta que ens fa gaudir d'allò més i sense cap dificultat excessiva. Amb un parell d'horetes arribem al final de la pista i aprofitem per reposar forces i gaudir d'algunes tombarelles sobre la neu.


Ara és el torn de desfer tot el recorregut i tornar al refugi per a dinar un entrepà (total 10 km). Aprofitem la primera hora de la tarda per a fer les darreres esquiades i ja ens hem d'acomiadar dels nostres companys 3A+G (Alfred, Ariadna, Aina i Gerard) i d'encarar la tornada a Badalona.
Molt bona opció de cap de setmana hivernal. La veritat és que hem gaudit molt tots plegats!! i ara toca començar a pensar en una ruta de muntanya estiuenca.  

diumenge, 17 de març del 2013

Puigmal i Puigmal de LLo

Puigmal
Tota la setmana amb la incertesa d'on i amb qui podré fer una mica d'activitat d'esquí de muntanya, finalment, la meteorologia gairebé pren la decisió per tots nosaltres. Inicialment, m'havien proposat pujar fins a la Vall d'Aran, però la mala previsió de cara a diumenge fa encara més feixuc el desplaçament. Divendres nit, finalment, m'afegeixo a la proposta del company Manel Garcia. Serà la primera vegada que surto amb aquest grup, tot i que encara no tenen clar quin cim volen visitar. 
Amb la incògnita, sortim a quarts de sis de Badalona. Un parell d'hores més tard, arribem a Puigcerdà, on esmorzem i acabem decidint-nos per la zona del Puigmal. Sembla que és la vessant que ofereix més bones condicions de neu.
Arribem amb cotxe a l'aparcament superior de la pista d'esquí (2000m) i remuntem les clàssiques pales de la vessant nord del massís. S'hi ha acumulat força neu, tot i que a cotes altes, el vent ha fet estralls i és molt difícil arribar fins al cim amb els esquís. 


Un cop a dalt, amb el característic, incòmode i fred vent, decidim fer el descens per la mateixa vessant, començant a flanquejar sobre la cota 2600, per a dirigir-nos cap a un petit pla (2500), sota el Puigmal de Llo. Trobem neu endurida molt esquiable a la part superior, i una mica toveta a mesura que anem perdent alçada. 

descens del Puigmal
Tornem a posar pells i remuntem la senzilla canal sota el coll. El dia comença a tapar-se i fem cim envoltats de boira. 
Puigmal de Llo
A voltes, el sol encara treu el nas i podem fer un descens digne. S'ha d'anar amb compte amb alguna placa de neu gelada, però en general, podem fer una bona baixada.
Salvem el dissabte amb una proposta senzilla, però que ens permet treure'ns el "mono" amb uns 1400m de desnivell. Fem l'activitat el Manel Garcia i 2 companys seus, l'Arseni i el Lluis, i qui us escriu. Crec que és la darrera sortida de les meves actuals botes d'esquí de muntanya...